10 DINGEN DIE JE MÓET WETEN ALS JE VEGAN WORDT - Taj Amsterdam

9 DINGEN DIE JE MÓET WETEN ALS JE VEGAN WORDT

9 DINGEN DIE JE MÓET WETEN ALS JE VEGAN WORDT

Overweeg je om veganistisch te gaan eten? Good for you (én de planeet)! Dít moet je weten om een happy, healthy vegan te worden.

1. SLIKKEN: VITAMINE B12
Vroeger kregen we genoeg B12 binnen door de aarde die we binnenkregen via onze groenten. Dat is helaas allang niet meer het geval – alleen al wegens het nodige boenen tegen pesticiden. Tegenwoordig zit vitamine B12 dan ook alleen in dierlijke producten. Ga je over op een plantaardig dieet, zul je een B12-supplement moeten gebruiken. Mijd daarbij supplementen met gelatine (een bindmiddel uit de huid en botten van runderen en varkens) en lactose: die zijn niet veganistisch. 

2. ZORG ERVOOR DAT JE GENOEG OMEGA 3 BINNENKRIJGT
Omega 3-vetzuren zitten bijvoorbeeld in lijnzaad, hennepzaad, chiazaad, walnoten en donkere bladgroenten. Onthoud: als je één eetlepel gemalen lijnzaad per dag eet, krijg je doorgaans al genoeg omega’s binnen. Maar je kunt ook voor een extra supplement met algenolie kiezen. Lees hier meer over vega omega.

3. EEN TEKORT AAN VITAMINE D?
De meeste Nederlanders die niet veel buiten komen hebben een tekort aan vitamine D. En voor plantaardige eters is het risico op een tekort nog groter. Kies je voor een supplement, ga dan voor vitamine D3 en let erop dat je een veganistisch supplement kiest (bijvoorbeeld van Essential Organics); de meeste D-supplementen zijn gemaakt van schapenwolvet en zijn dus niet plantaardig.

4. MIJD VLEESVERVANGERS
Heel verleidelijk, al die vleesvervangers in de winkel. Maar de meeste barsten van het zout en andere ongezonde ingrediënten. Maak je vleesvervangers daarom het liefst zelf: falafel, bonenburger, linzenburger… het is allemaal zo gepiept. Eet je toch graag kant-en-klaar vleesvervangers, kies dan het liefst voor biologische, kwalitatieve vleesvervangers van een natuurwinkel.

5. EET/DRINK NIET TE VEEL SOJA
Deze kleine peulvrucht zit in talloze veganistische voedingsmiddelen, maar is – in ieder geval ongefermenteerd – helaas in overvloed niet zo heel gezond. Kies je voor soja, ga dan het liefst voor gefermenteerde, biologische (niet genetisch gemodificeerde) en niet bewerkte sojaproducten, zoals tempeh. Note: sojamelk is nooit gefermenteerd, kies dus ook eens voor bijvoorbeeld ongezoete amandelmelk of havermelk. 

6. IJZER, IJZER, IJZER
Er zijn twee soorten ijzer: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer wordt gemakkelijk opgenomen door je lichaam, maar zit helaas alleen in dierlijke producten. Wie plantaardig eet, krijgt dus alleen non-heemijzer binnen. Omdat dit soort ijzer minder makkelijk door je lichaam wordt opgenomen, is het belangrijk om genoeg ijzerrijke voeding te eten, zoals donkere bladgroenten, peulvruchten, zonnebloempitten, rozijnen, quinoa en tahin. Maar hier komt de grote truc: combineer deze voedingsmiddelen met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C (zoals broccoli en paprika), en je lichaam neemt véél beter ijzer op.

7. EN CALCIUM DAN?
Ook calcium is voor veganisten geen probleem, aangezien er genoeg plantaardige bronnen van calcium beschikbaar zijn (moet je die natuurlijk wel genoeg eten). Voorbeelden van calciumrijke voedingsmiddelen zijn broccoli, boerenkool, paksoi, amandelen, vijgen en veganistische producten die verrijkt zijn met calcium. Note: vitamine D is extreem belangrijk voor je calciumopname. Zorg er dus voor dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt (zie nummertje 3).

8. WAT BETREFT PROTEÏNEN…
De allergrootste voedselmythe is dat je dierlijke producten nodig hebt om genoeg proteïnen binnen te krijgen. Veel mensen weten niet eens in welke niet-dierlijke producten überhaupt proteïnen zitten. Maar no worries: in een kopje linzen zit bijvoorbeeld drie keer zoveel proteïnen als in een groot ei en in een ons spinazie zit meer proteïne dan in een ons biefstuk. Zie hier een lijstje met onze 16 favoriete proteïnerijke vegan voedingsmiddelen

9. VERGEET JODIUM NIET
Tenzij je zes sneetjes brood per dag eet of zout met jodium gebruikt, is de kans groot dat je als veganist een jodiumtekort krijgt. Dat kan ontzettend schadelijk zijn voor je lijf, vooral voor zwangere vrouwen. Dus: gebruik tafelzout met jodium (met een halve theelepel per dag krijg je doorgaans al genoeg jodium binnen), eet genoeg brood, eet genoeg zeewieren en slik anders een supplement/multivitaminen met jodium.


LEES OOK:


Koolhydraten dikmakers? Niet als je de goede eet! Koolhydraten kiezen doe je zó. >

 

10 vegan hotspots in Nijmegen. > 

Volg ons op Instagram!
Null

Reacties

  1. Nathalie Nathalie

    Wat een fijn lijstje! Ik ben langzaam over aan het gaan op een vegetarische lifestyle (ben niet zo van pats boem, in één keer om :-) en dit is echt een handige checklist. Sowieso super tof wat jullie doen. Inspiring!

Schrijf een reactie
* Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »